poniedziałek, 17 lipca 2017

Marokański przysmak - Beghrir, drożdżowe naleśniki z miodem

Takie naleśniki - placuszki są idealne na śniadanie.
Są puszyste i pyszne, polane miodem smakują wybornie.
Ja podałam z kremowym miodem faceliowym, o delikatnym i orzeźwiającym smaku.
Fajna alternatywa dla naszych naleśników, polecam.
Marokański przysmak - Beghrir, drożdżowe naleśniki z miodem.


              Składniki:

  • 42 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 500 g mąki pszennej T 405
  • szczypta soli
  • 250 ml mleka
  • 1 jajo
  • 4 łyżki oleju
  • 4 łyżki stopionego masła
  • miód do podania


Drożdże wymieszałam z cukrem, przykryłam i odstawiłam na 10 minut.
Mąkę wymieszałam z solą, zrobiłam w mące dołek i wlałam drożdże a także 100 ml ciepłej wody.
Zamieszałam tak aby drożdże pochłonęły trochę mąki i pozostawiłam na 15 minut aby wyrosło.
Podgrzałam mleko aby było letnie i 200 ml wody.
Jaja rozbiłam i rozkłóciłam widelcem.
Dodałam jaja do mąki, zamieszałam, dodałam małym strumieniem mleko z wodą.
Mikserem wyrobiłam płynne ciasto.
Przykryłam ściereczką i odstawiłam na 30 minut aby wyrosło.
Ponownie wymieszałam i odstawiłam na kolejne 30 minut.
Masło rozgrzałam z olejem i na gorący tłuszcz nakładałam porcje ciasta, smażyłam na złoty kolor z obu stron.
Po upieczeniu już na talerzu polałam miodem.

Smacznego.
Przepis kuchni marokańskiej.
                                       "Podróże małe i duże"
Miododajne bratki
Pachną cudnie, kuszą owady i są przepiękne.
Czyż nie warto je obserwować?

4 komentarze

  1. Bardzo często robię różnego rodzaju , naleśniki i placuszki , ale takiego przepisu jeszcze nie testowałam :) Coś czuję że jutro będzie obiad na słodko !!

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger