Passatę pomidorową połączyłam z mięsem a potem z makaronem i danie prawie gotowe, potem tylko boczniaki i danie wjeżdża na stół.
Zapraszam do spróbowania.
Makaron z oregano, sosem pomidorowym z łopatką wieprzową i boczniakami.
Składniki:
- 250 g makaronu szlacheckie wstążki z oregano albo innego ulubionego
- 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- 1 łyżka masła
- szczypta cukru
- 4 boczniaki
- 700 ml passaty pomidorowej
- gotowane brokuły do podania
Posiekałam cebulę i czosnek, podsmażyłam na oleju, dodałam pokrojone w cienkie paseczki boczniaki, mięso mielone i smażyłam mieszając aby powstały obsmażone grudki mięsa jakieś 5 minut.
Potem wlałam na patelnię passatę, dodałam cukier, sól i pieprz i gotowałam 8 minut.
Makaron ugotowałam al'dente.
Jeśli macie inny makaron też się nada, te wstążki z oregano są wyjątkowo aromatyczne i idealnie pasują do sosu.
Brokuły ugotowałam na parze.
Podałam makaron z sosem pomidorowym i brokułami.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Żagwin |
Należy do niego 12 gatunków bylin występujących w basenie Morza Śródziemnego oraz w Azji zachodniej aż po Iran.
W naturze rosną na terenach skalistych i w suchych lasach sosnowych.
Ten spotkałam w Ogrodzie Botanicznym w Łodzi.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.