Mało składników, szybkie mrożenie a pyszne lody, zdrowszą wersję tych sklepowych zajadamy w domu i dajemy swoim dzieciom, które jak wiadomo latem nie potrafią oprzeć się żadnemu deserowi który jest zimny.
Użyłam tutaj bazylii tajskiej która ma charakterystyczny anyżowy zapach, jeśli jej nie macie zróbcie bez albo dodajcie szczyptę zmielonego anyżu.
Bazyli tajska robi tutaj całą robotę smakową.
Zaczynamy robić lody malinowe.
Lody malinowe.
- 500 g malin
- 1/2 szklanki miodu rzepakowego
- sok z cytryny
- 2 łyżki listków bazylii tajskiej
Przygotowanie lodów:
- Maliny i listki bazylii tajskiej zmiksowałam na gładką papkę.
- Jeśli nie lubicie pestek przetrzyjcie masę przez sito, ja lubię pestki malin.
- Do masy dodałam płynny miód i wymieszałam, dodałam też sok z cytryny.
- Wlałam masę do pojemników na lody i wstawiłam do zamrażarki na 2 godziny, po tym czasie są idealnie zamrożone.
- Jeśli robicie sorbet masę wylejcie do pojemnika, wstawcie do zamrażarki i co 15 minut mieszajcie widelcem aby równo się zamrażały.
- W pojemniku zamrażają się w ciągu 4 godzin.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Pilica |
Rodziny kacze wiodły kłótnie rodzinne i skrzeczały dość głośno.
4 komentarze
O nie, dopiero teraz przypomniałam sobie jak bardzo uwielbiam lody malinowe!
OdpowiedzUsuńTrafiłam zatem w punkt Kamilo, zajadaj ze smakiem.
UsuńNie ma wyjścia, te lody MUSZĄ być pyszne. Przepis trzeba przetestować. Dzięki i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńNie zaprzeczę że trzeba wypróbować przepis, pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.