Efekt wyszedł znakomity więc polecam serdecznie do spróbowania.
Mięciutki, aromatyczny bób i kurczak z chrupiącą skórką, to obiad znakomity.
Kurczak w sosie z bobem.
Składniki:
- 4 udka z kurczaka
- 2 łyżki przyprawy do kurczaka
- 2 łyżki sosu sojowego
- olej do smażenia
- 500 g bobu
- sól morska
- cukier
Udka kurczaka umyłam i osuszyłam, natarłam przyprawą, odstawiłam na 20 minut.
Na patelni rozgrzałam łyżkę oleju i podsmażyłam na nim kurczaka na złoty kolor z obu stron.
Podlałam mięso sosem sojowym, nakryłam pokrywką i dusiłam około 20 minut aż kurczak był całkiem miękki.
Bób gotowałam w lekko osolonej i pocukrzonej wodzie około 5 minut.
Odcedziłam i przestudziłam a potem obrałam.
Podałam kurczaka z bobem.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Lodziarnia |
4 komentarze
Szczerze, to nie jadłam nigdy tak przyrządzonego kurczaczka. Wygląda naprwadę wspaniale, muszę to przyznać.
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco, jest znakomity.
Usuńtrochę wstyd się przyznać, ale do tej pory myślałam o bobie jak o zupełnie odzielnym daniu, którego nie można z niczym łączyć. Chyba, że podsmażyć go z chilli, czosnkiem i sosem rybnym. Koniecznie wypróbuję, bo uwielbiam bób, a sezon taki krótki ;)
OdpowiedzUsuńKoniecznie spróbuj bób z innymi produktami, sprawdza się idealnie.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.