Ja lubiłam z kakao i odrobiną alkoholu, pyszota.
Dziś kogel - mogel podałam w wersji na ciepło z rabarbarem, i był to znakomity deser, polecam każdemu.
Kogel - mogel na ciepło z rabarbarem.
Składniki:
- 1 łodyga rabarbaru
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 4 żółtka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
Rabarbar umyłam i pokroiłam w plasterki.
Ułożyłam go w naczyniach do zapiekania wysmarowanych masłem.
Żółtka ubiłam z cukrem i cukrem waniliowym na biały puch, dodałam mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszałam.
Zalałam jajami rabarbar.
Piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z termoobiegiem przez 18 - 20 minut.
Podałam od razu bo szybko opada.
Można jeszcze posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
Pomysł zaczerpnięty od babci.
"Podróże małe i duże"
Omieg wschodni |
W środowisku naturalnym występuje w lasach i rzadkich zaroślach na obszarze Azji Mniejszej i południowo - wschodniej części Europy.
Jest uprawiany jako roślina ozdobna.
2 komentarze
Tylko z cukrem. Przez długi czas nie wiedziałem nawet, że ten przepis można zmieniać. :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj Marcin choć raz inaczej, zasmakuje Ci na pewno.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.