czwartek, 27 lipca 2017

Kiszony bób w solance

Bób kocham miłością pierwszą i zajadam go na różne sposoby.
Poszukajcie zresztą w zakładce bób, może coś Was zainspiruje.
Zauważyłam przepis na kiszony bób u Pyzy i zaraz zrobiłam.
Rezultat był taki że bób miał być do sałatek, kanapek a co się stało? był tak pyszny że pierwszy kilogram pożarłam, no nie sama bez niczego, sam, sote.
On jest naprawdę przepyszny, zróbcie sobie bo jeszcze jest na straganach.
Ja zrobiłam następne 2 kilogramy bobu i tym razem użyję choć trochę do sałatki, chodzi mi taka jedna po głowie.
A tymczasem przepis na kiszony bób dzięki inspiracji u Smacznej Pyzy.
Bób kiszony w solance.

Składniki:
  • 1000 g surowego bobu
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki ziaren gorczycy białej
  • kilka baldachów kopru
  • solanka - 1 łyżka soli niejodowanej na 1000 ml wody
Przygotowanie :
  • Bób opłukałam i blanszowałam we wrzącej wodzie 5 minut, odcedziłam.
  • Jeśli chcecie zajadać bób bez skórki obierzcie go, ja jednak nie obierałam bo w skórce jest samo dobro.
  • Do wyparzonego słoja włożyłam baldachy kopru, pokrojony w słupki czosnek.
  • Wystudzony bób przełożyłam do słoja.
  • Zasypałam ziarenkami gorczycy.
  • Zagotowałam wodę z solą, wystudziłam i zalałam bób w słoju.
  • Na pierwsze dwa dni przykryłam słój gazą bo bardzo mocno pracuje, a po dwóch dniach zakręciłam i czekałam jeszcze kilka dni, do tygodnia aby bób się ukisił.
Smacznego.
Przepis Pyza.
"Podróże małe i duże"
Kaczucha
Ganiała swojego partnera po całym oczku wodnym a on przed nią uciekał.
Hałasowały przy tym okrutnie a widowisko miałam przednie.
Kaczuchy oglądałam w Rezerwacie Przyrody "Niebieskie Źródła".

2 komentarze

  1. Muszę wypróbować,nigdy bobu nie kisiłam:)))zazwyczaj to kaczor gania kaczkę hi hi:))))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis wart wypróbowania, polecam Reniu, nie będziesz żałowała i cała Twoja rodzinka.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.