Chrupiące brzegi , mięciutkie wnętrze i aromatyczne truskawki, pyszności.
Proponuję dodać swoich ulubionych owoców, u mnie są to truskawki.
Zaczynamy pieczenie?
Kakaowe gofry z truskawkami.
Składniki: 6 gofrów
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 szklanka mleka
- 2 jaja
- 2 - 3 łyżki oleju
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- cukier puder do posypania
- 250 g truskawek
Mleko wymieszałam z jajami i olejem, dodałam mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i kakao i wymieszałam dokładnie na jednolite ciasto.
Odstawiłam ciasto na 30 minut aby odpoczęło.
Gofrownicę włączyłam aby się nagrzała.
Na rozgrzaną wylewałam porcje ciasta i piekłam 7 minut, Wy pieczcie tak jak mówi instrukcja obsługi Waszej gofrownicy.
Gofry po upieczeniu układałam na kratce aby przestygły, układanie gofrów na talerzu powoduje że nie są one chrupiące tylko gumowate.
Truskawki rozgniotłam tłuczkiem do mięsa i polałam nimi gofry, posypałam cukrem pudrem.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Pojemnik na wodę z początków XX wieku |
2 komentarze
Wow, naprawdę wspaniale wyglądają te gofry! Zdecydowanie będe musiała je spróbować czym prędzej.
OdpowiedzUsuńPolecam Basiu.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.