Jagody mają dużo witamin i są bardzo zdrowe, warto je zajadać latem i zachować ich smak w mrożonkach, słoikach czy suszu.
Dziś podaję przepis na pyszne ciasto, lekkie, puszyste i aromatyczne.
Szybko się robi i jeszcze szybciej znika.
Można używać do wypieku jagód mrożonych albo świeżych.
Ciasto z jagodami na jogurcie.
Składniki: keksówka 26 x 14
- 2 szklanki mąki pszennej T 650
- 2 szklanki jagód świeżych lub mrożonych
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki jogurtu greckiego
- 1/2 szklanki oleju
- 3 jaja
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki soli
- Naszykowałam dwie miski.
- Do jednej wsypałam mąkę, sól, proszek do pieczenia i cukier, wymieszałam.
- Do drugiej wlałam płynne składniki czyli jogurt, olej, jaja i ekstrakt waniliowym, wymieszałam.
- Mokre składniki połączyłam z suchymi i wymieszałam na jednolite ciasto.
- Jagody dokładnie obtoczyłam w mące ziemniaczanej i wmieszałam w ciasto.
- Formę wysmarowałam masłem i przelałam do niej ciasto, wyrównałam wierzch.
- Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 50 minut lub do suchego patyczka.
- Przestudzone pokroiłam na plastry.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Ciechociński "Grzybek" |
Warto wdychać jod aby organizm uodpornić i nie chorować zimą.
Polecam spacery w Ciechocinku przy "Grzybku".
3 komentarze
Boskie! No i ten kolor - coś pięknego :)
OdpowiedzUsuńA w Ciechocinku już całe wieki nie byłam...
Warto powrócić do Ciechocinka. Ciasto jest pyszne, to prawda.
UsuńSmakowite ;)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.