piątek, 14 lipca 2017

Hiszpańska zupa z soczewicy - Lentejas

Lentejas czyli po prostu soczewica, zdrowa, pożywna i mega pyszna.
Dziś w postaci zupy rodem z Hiszpanii.
Zupa jest treściwa i bardzo pyszna, polecam wszystkim na pyszny obiad.
Pierwszy raz robiłam tę zupę w kwietniu jak kwitły forsycje i było dość rześko, smakowała rozgrzewająco, teraz jadamy ją bez względu na temperaturę na dworze, zawsze smakuje wybornie.
Hiszpańska zupa z soczewicy - Lentejas.


               Składniki:

  • 300 g soczewicy zielonej
  • 1000 ml wody
  • 100 g hiszpańskiego chorizo
  • 1/2 czerwonej papryki ramiro - podłużna
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 1 duża marchew
  • 3 duże ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kromka pieczywa - 30 g
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • sól morska

W Hiszpanii do zupy używa się zielonych papryczek Pàdron, gotuje się je razem z zupą a potem wyjmuje.
Ja tutaj dodałam czerwoną paprykę podłużną ramiro bo innej nie miałam i nie wyjmowałam z zupy, efekt znakomity.
Ziemniaki i marchew obrałam i pokroiłam, marchew w plastry a ziemniaki w kostkę.
Soczewicę opłukałam na sicie, włożyłam do garnka i zalałam 800 ml wody, resztę wody zostawiłam.
Paprykę pokroiłam w paski a pomidora w kawałki, włożyłam do soczewicy.
Dodałam liść laurowy i całość zagotowałam, teraz dodałam marchew, ziemniaki i pokrojone w paski chorizo.
Dodałam sól do smaku i gotowałam około 45 minut do miękkości soczewicy, jeśli jest jeszcze twarda gotować dalej, podlewając resztą wody jeśli zupa jest za gęsta.
Na patelni rozgrzałam oliwę i podsmażyłam na niej pokrojoną w kostkę cebulę i w plasterki czosnek.
Potem na patelnię dodałam pieczywo pokrojone w kostkę, podsmażałam chwilę i dodałam słodką paprykę, wodę wcześniej odstawioną i zmiksowałam całość na gładki krem, dodałam do zupy.
Gotowałam jeszcze 5 minut, doprawiłam solą.
Smacznego.
Przepis kuchni hiszpańskiej.
                                         "Podróże małe i duże"
Maj
W maju w Ogrodzie Botanicznym kwitły pięknie krzewy i drzewa.
Odwiedzam Ogród co roku o każdej porze roku aby podziwiać roślinność.
Polecam takie spacery wśród kolorowej roślinności.

2 komentarze

  1. Oj, ja też uwielbiam takie gęste zupy!
    A soczewica jest super - zawsze i wszędzie...
    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie że lubisz soczewicę, niewiele jest takich osób. Gęste zupy są pożywne i smakowite.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger