Ja też musiałam bo łaziły za mną te golonki i zrobiłam, mam spokój na wiele miesięcy a teraz zajadamy złociste, soczyste mięsko.
Mięciutkie, pachnące mięso, zdrowa kapusta więc danie nie mogło być inaczej, jest pyszne.
Duszone golonki z piwem w garnku rzymskim.
Składniki:
- 600 g kapusty kiszonej
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 łyżeczka soli ziołowej
- pieprz czarny świeżo mielony
- 4 łyżki sosu piwnego Guinness sauce
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka czubrycy zielonej
- 2 golonki wieprzowe przednie ok. 1,6 kg
- sól morska
- 1,5 szklanki piwa
Przygotowanie:
Smacznego.- Dzień wcześniej na noc zamarynowałam golonki.
- Umyłam mięso i wysuszyłam, natarłam mieszaniną sosu piwnego i papryki słodkiej, wstawiłam do lodówki.
- Kapustę posiekałam, cebulę obrałam i pokroiłam w piórka, marchew obrałam i starłam na tarce o grubych oczkach.
- Do dużej miski włożyłam kapustę, marchew, cebulę, wszystkie przyprawy, wymieszałam.
- Garnek rzymski moczyłam w zimnej wodzie przez 20 minut, potem osuszyłam.
- Na dnie garnka ułożyłam połowę kapusty, ułożyłam golonki, resztę kapusty na wierzch i całość zalałam szklanką piwa, nakryłam garnek pokrywą i wstawiłam do zimnego piekarnika ustawiając temperaturę na 180 C z opcją grzania góra/dół.
- Jak piekarnik osiągnął temperaturę piekłam golonki 1 godzinę i 40 minut.
- Potem zdjęłam pokrywę, polałam mięso resztą piwa, zwiększyłam temperaturę w piekarniku do 200 C i piekłam jeszcze 20 minut.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Barwinek pospolity |
Obniża ciśnienie krwi, stosuje się go w leczeniu egzem i przy tamowaniu krwi.
Stosowany jest także przy padaczce, zawrotach głowy i niedotlenieniu serca.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.