Do zrobienia czipsów nadają się plantany w drugim stopniu dojrzewania czyli żółte.
Są pyszne, chrupiące i lekko słonawe, idealne na przekąskę.
Polecam gorąco.
Plantanowe czipsy.
Składniki:
- 2 spore żółte plantany
- olej rzepakowy
- sól morska
- Plantany obrałam ze skórki, potem pokroiłam je w cienkie plasterki.
- Plasterki ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, spryskałam olejem i posypałam solą.
- Piekłam czipsy w piekarniku nagrzanym do 180 C z termoobiegiem 35 - 40 minut aż się zrumieniły i były chrupiące.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Bez lilak |
Zimą mieszkają w nim głodne ptaki a wiosną zachwyca zapachem i bielą kwiatów.
Robiłam z nich herbatkę z kwiatka o karmelowym zapachu.
Kwiaty należy zrywać aby za rok jeszcze piękniej zakwitł.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.