Ciasto jest idealne bo nie za słodkie, chrupiące nerkowce nadają mu charakteru.
Znakomicie sprawdzi się do porannej kawki albo jako deser po obiedzie, polecam.
Ciasto jogurtowe z agrestem i nerkowcami.
Składniki: keksówka 14 x 24 cm
- 2 szklanki mąki pszennej T 650
- 2 szklanki agrestu
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki jogurtu greckiego
- 1/2 szklanki oleju
- 3 jaja
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 garście nerkowców
- skórka otarta z 1 limonki
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/2 łyżeczki soli
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Do jednej miski wsypałam mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól, skórkę z limonki i nerkowce, wymieszałam.
Do drugiej miski wlałam olej, jogurt, jaja i roztrzepałam do połączenia składników.
Połączyłam zawartość obu misek i dokładnie wymieszałam zawartość.
Do ciasta wsypałam obrany agrest, wymieszałam.
Formę wysmarowałam olejem i wysypałam bułką tartą.
Przelałam do niej ciasto.
Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 50 - 60 minut lub do suchego patyczka.
Przed krojeniem dobrze należy ciasto wystudzić.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Szatkownica i beczka do kapusty |
Te eksponaty oglądałam w Skansenie Rzeki Pilicy w Tomaszowie Mazowieckim.
2 komentarze
aż mi zapachniało z monitora :)
OdpowiedzUsuńOdpalaj piekarnik i piecz, pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.