Bochen pełen ziaren i bardzo smaczny.
Idealny na kanapki do szkoły czy pracy, ja uwielbiam.
Pieczcie razem ze mną i cieszmy się zdrowym pieczywem.
Chleb pszenny z ziarnami na drożdżach.
Składniki: keksówka 31 x 14 cm
- 200 g mąki pszennej T 500
- 200 g mąki pszennej T 550
- 100 g mąki pszennej graham T 1850
- 1,5 łyżeczki soli
- szczypta cukru
- 1,5 łyżki siemienia lnianego
- 1,5 łyżki pestek słonecznika
- 1,5 łyżki pestek dyni
- 1,5 łyżki nasion czarnuszki
- 30 g świeżych drożdży
- 320 ml wody
W misce wymieszałam wszystkie mąki, zrobiłam pośrodku dołek i wkruszyłam do niego drożdże, wlałam trochę wody, lekko zamieszałam i pozostawiłam pod przykryciem na 20 minut.
Potem dodałam do mąki ziarna, sól, wlałam wodę i zarobiłam ciasto.
Przełożyłam ciasto do keksówki nasmarowanej masłem i wysypanej mąką, wyrównałam wierzch.
Nakryłam foremkę ściereczką i pozostawiłam do wyrośnięcia na około godzinę.
Piekarnik nagrzałam do 250 C z opcją grzania góra/dół i w momencie wkładania formy do piekarnika zmniejszyłam temperaturę do 220 C, spryskałam wierzch chleba wodą i piekłam 40 - 45 minut.
Upieczony chleb wyjęłam z formy i studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Wiosenne kwiaty |
Na zdjęciu żonkile i pełnik europejski.
Teraz w lipcu kolorów wiele i jest pięknie, pachnie słońcem, latem a w kwietniu tych zapachów ciągle brakuje.
4 komentarze
Ach znów pyszny chlebek :)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńTak juz mam Reniu, musi być pyszny, pozdrawiam.
UsuńSmakowity chlebek ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję Gosiu.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.