niedziela, 30 lipca 2017

Chleb pszenno - żytni z makiem i czarnuszką

Czarnuszka ma w sobie co najlepsze i leczy wszystko oprócz śmierci tak mawiają znawcy więc tym razem postanowiłam dodać ją do chleba.
Mak i czarnuszka to idealne połączenie, polecam.
Chleb jest mięciutki i sprężysty z chrupiącą skórką, wypieczecie ze mną?
Chleb pszenno - żytni z makiem i czarnuszką.


Składniki: foremka 26 x 12 cm
  • 400 g mąki pszennej T 650
  • 75 g mąki żytniej T 2000
  • 2 łyżki czarnuszki
  • 2 łyżki maku
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 150 g wody
  • 150 g mleka
  • 1 łyżka oleju



Przygotowanie chleba:
  • Z drożdży, cukru i odrobiny wody zrobiłam zaczyn, wymieszałam i odstawiłam na 15 minut pod przykryciem.
  • Do miski wsypałam mąki, mak i czarnuszkę, wymieszałam, dodałam sól, zaczyn, wodę i mleko i zarobiłam ciasto.
  • Przykryłam miskę ściereczką i pozostawiłam do wyrośnięcia na około godzinę.
  • Przełożyłam wyrośnięte ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką foremki i ponownie pozostawiłam do wyrastania na około 30 - 40 minut.
  • Piekarnik nagrzałam do 220 C z opcją grzania góra/dół i jak chleb wyrósł spryskałam go wodą i piekłam 15 minut w 220 C i 30 minut w 200 C.
  • Upieczony chleb wyjęłam z foremki i studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Hotel dla owadów
Hotel dla owadów jest to sztuczna budowla z materiałów naturalnych, zapewniająca różnym gatunkom owadów schronienie i możliwość budowy gniazd, szczególnie podczas zimy.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger