Dzisiejsze drożdżówki są pulchne, pachnące latem, wilgotne od sera, idealne do zjedzenia za dużo, no tak czasami bywa!
Robi się je dość sprawnie więc tylko czas wyrastania i pieczenia dzieli nas od zjedzenia pysznego deseru, zapraszam.
Bułki z serem i truskawkami.
Składniki: 10 bułek
- 25 g świeżych drożdży
- 1 szklanka letniego mleka
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 400 g mąki pszennej T 650
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3 jaja
- 100 g masła
- truskawki 10 - 12 sztuk dużych
- 150 g serka homogenizowanego waniliowego
- Drożdże wkruszyłam do miski, dodałam letnie mleko, łyżkę cukru i 3 łyżki mąki, dobrze wymieszałam i odstawiłam pod przykryciem na 20 minut aby drożdże zaczęły pracować.
- Do wyrośniętego zaczynu dodałam mąkę, jaja, resztę cukru, cukier waniliowy, rozpuszczone i wystudzone masło.
- Wyrobiłam gładkie i elastyczne ciasto.
- Ciasto przełożyłam do miski posypanej mąką i pozostawiłam pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę, ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto wyłożyłam na blat i rozwałkowałam na prostokąt grubości 5 mm.
- Wycinałam szklanką o średnicy 8 cm kółka a w każdym kółku drugą szklanką średnicy 6,5 - 7 cm mniejsze kółko.
- Mniejsze kółka układałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Obwódki z ciasta które zostały zwinęłam w ósemki albo i jeszcze więcej i ułożyłam na kółkach dociskając do dna.
- Na górze bułki nakładałam po łyżeczce serka waniliowego i wciskałam w niego ćwiartki truskawek.
- Piekłam bułki w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 25 - 30 minut.
Przepis od znajomej.
"Podróże małe i duże"
Żarna |
Te eksponaty oglądałam w Skansenie Rzeki Pilicy w Tomaszowie Mazowieckim.
Miałam ochotę wsypać zboża do żarny i zmielić je na mąkę i tylko napisy:"nie ruszać eksponatów" mnie powstrzymały.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.