czwartek, 27 lipca 2017

Bakłażany faszerowane kuskusem i serkiem ziołowym

Na ciepłe dni takie delikatne obiady są jak znalazł.
Dodają energii i odżywiają znakomicie nasze komórki nerwowe.
Polecam zajadanie bakłażanów, tym razem nadzianych po brzegi.
Jadacie bakłażany? lubicie?
Faszerowane bakłażany serkiem ziołowym.


Składniki:
  • 2 średnie bakłażany
  • 200 g kaszy kuskus
  • 3 łyżki rodzynków sułtańskich
  • 8 suszonych moreli
  • 1/3 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/3 łyżeczki chili
  • 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/3 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżki oliwy
  • 100 ml jogurtu greckiego
  • sól morska
  • listki kolendry do posypania
  • 100 g serka kremowego ziołowego
  • 2 - 3 łyżki startego sera radamer na wierzch



Przygotowanie:
  • Przyprawy wymieszałam z miseczce.
  • Kaszę kuskus wsypałam do miski, wsypałam 1 łyżkę mieszanki przypraw, dodałam rodzynki i pokrojone w paski morele, zalałam wrzątkiem tak aby wody było centymetr nad kaszę, wymieszałam i przykryłam talerzem aby kasza napęczniała.
  • Bakłażany przekroiłam wzdłuż, wyjęłam miąższ uważając aby nie przebić ścianek warzywa, skropiłam oliwą.
  • Miąższ posiekałam i dodałam do zimnej kaszy.
  • Do kaszy dodałam także serek ziołowy i sól do smaku, wymieszałam.
  • Bakłażany ułożyłam na blaszce, nadziałam masą z kuskusem, posypałam startym radamerem i wstawiłam do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do 180 C i piekłam 15 - 20 minut.
  • Podałam posypane kolendrą z ostrym sosem chili i jogurtem greckim.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Majowa łąka
Czar majowej łąki spowitej kwieciem mniszka i zieloną, pachnącą, świeżą trawą.
Lubię a Ty?

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.