Dodają energii i odżywiają znakomicie nasze komórki nerwowe.
Polecam zajadanie bakłażanów, tym razem nadzianych po brzegi.
Jadacie bakłażany? lubicie?
Faszerowane bakłażany serkiem ziołowym.
Składniki:
- 2 średnie bakłażany
- 200 g kaszy kuskus
- 3 łyżki rodzynków sułtańskich
- 8 suszonych moreli
- 1/3 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/3 łyżeczki chili
- 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/3 łyżeczki mielonej kolendry
- 2 łyżki oliwy
- 100 ml jogurtu greckiego
- sól morska
- listki kolendry do posypania
- 100 g serka kremowego ziołowego
- 2 - 3 łyżki startego sera radamer na wierzch
- Przyprawy wymieszałam z miseczce.
- Kaszę kuskus wsypałam do miski, wsypałam 1 łyżkę mieszanki przypraw, dodałam rodzynki i pokrojone w paski morele, zalałam wrzątkiem tak aby wody było centymetr nad kaszę, wymieszałam i przykryłam talerzem aby kasza napęczniała.
- Bakłażany przekroiłam wzdłuż, wyjęłam miąższ uważając aby nie przebić ścianek warzywa, skropiłam oliwą.
- Miąższ posiekałam i dodałam do zimnej kaszy.
- Do kaszy dodałam także serek ziołowy i sól do smaku, wymieszałam.
- Bakłażany ułożyłam na blaszce, nadziałam masą z kuskusem, posypałam startym radamerem i wstawiłam do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do 180 C i piekłam 15 - 20 minut.
- Podałam posypane kolendrą z ostrym sosem chili i jogurtem greckim.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Majowa łąka |
Lubię a Ty?
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.