Jest to warzywo z rodziny selerowatych o bardzo delikatnym smaku.
Korzeń pasternaku zawiera dużo białka, skrobię, pektyny i dużo witaminy C.
Jedzmy zatem pasternak dla zdrowia i urody.
Można go nabyć teraz w marketach i na straganach.
Zupa jest delikatna w smaku z aromatem przypraw a dodatek kiełków i komosy nadaje jej charakteru.
Zupa krem z pasternaku z komosą ryżową.
Składniki:
- 500 g obranych ziemniaków
- 500 g korzenia pasternaku
- 1 średni por
- 1500 ml bulionu warzywnego
- 150 ml śmietany kwaśnej 30 %
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki zmielonych nasion kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1/2 łyżeczki mielonego liścia laurowego
- 1 łyżka łuskanych nasion konopi
- 2 ząbki czosnku
- 1 i 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól morska
- biały pieprz do smaku
Dodatkowo:
Obrałam ziemniaki i pasternak.
Smacznego.
Przepis autorski.
Hasają po polach, lasach ale także przy drogach szybkiego ruchu.
Nieuwaga kierowcy sprawia że zagrożone są obie strony.
Przecież są takie piękne i szkoda aby ginęły pod kołami.
Ta zdążyła uciec.
- komosa ryżowa do podania
- kiełki mieszanki z przewagą lucerny do podania
Obrałam ziemniaki i pasternak.
- Ziemniaki pokroiłam w kostkę a pasternak w krążki.
- Pora umyłam i pokroiłam w krążki, czosnek obrałam i pokroiłam w plasterki.
- W dużym garnku rozgrzałam olej i masło klarowane i podsmażyłam na nim warzywa.
- Po około 5 minutach smażenia zalałam całość bulionem, dodałam wszystkie przyprawy, gotowałam 20 minut.
- Po tym czasie zmiksowałam całość na gładki krem, dodałam śmietanę, wymieszałam, doprawiłam do smaku solą i białym pieprzem.
- Podałam zupę z ugotowaną wcześniej komosą ryżową i kiełkami.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Sarenka |
Nieuwaga kierowcy sprawia że zagrożone są obie strony.
Przecież są takie piękne i szkoda aby ginęły pod kołami.
Ta zdążyła uciec.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.