Zamieszczam przepis aby namówić niejadków wątróbkowych aby jednak spróbowali bo tak jak dziś wątróbka z morelami smakuje wybornie.
Użyłam tutaj moreli z syropu, niemniej jednak w sezonie używam moreli świeżych, polecam.
Wątróbka smażona z cebulką i morelami.
Składniki:
- ok. 800 g wątróbki wieprzowej
- mleko do moczenia wątróbki
- 2 duże cebule
- sól
- pieprz
- morele z lekkiego syropu ok. 300 g
- mąka do obtoczenia wątróbki
Do podania:
- ziemniaki pieczone z przyprawa bosforską
Wątróbkę umyłam, oczyściłam z włókien i włożyłam do miski, zalałam mlekiem i pozostawiłam na 3 godziny.
Mleko sprawia że wątróbka jest soczysta i jędrna.
Potem osączyłam ją na sicie i osuszyłam ręcznikiem papierowym.
Wątróbkę pokroiłam w plastry, obtoczyłam ją w mące i smażyłam na rozgrzanym maśle klarowanym aż zezłociła się z obu stron.
Posoliłam już na patelni aby nie była twarda.
Zdjęłam wątróbkę z patelni i włożyłam na nią pokrojoną w piórka cebulę.
Smażyłam 8 minut aż zmiękła i lekko się zezłociła.
Teraz na patelnię z powrotem włożyłam wątróbkę, osączone morele i dusiłam pod przykryciem 15 minut, w połowie czasu przekręciłam wątróbkę na drugą stronę.
Ziemniaki obtoczyłam w przyprawie i piekłam w 180 C z termoobiegiem przez 30 minut.
Podałam wątróbkę z pieczonymi ziemniakami.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Samotna na fali |
Często wędkarze o tej porze łowili ryby.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.