Nasze babcie jadały i uprawiały w ogródkach a teraz mało jej jemy.
Zakupiłam i użyłam w surówce.
Brukiew smakuje trochę jak kapusta a trochę jak kalarepa.
W surówce smakuje wybornie, polecam.
Surówka z brukwi.
Składniki:
- 300 g obranej brukwi
- 1 duża marchew
- 1 jabłko ze skórką
- 9 cm kawałek pora, biała część
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- pęczek posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka octu winnego jasnego
- 4 łyżki majonezu
- sól morska
Brukiew i marchew umyłam i obrałam, starłam na tarce jarzynowej.
Jabłko starłam razem ze skórką a pora pokroiłam w półplasterki.
Wszystkie warzywa wymieszałam w misce, dodałam posiekane zioła, sól, ocet, majonez - najlepiej domowy - i wstawiłam do lodówki na 30 minut aby smaki się przegryzły.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Pocztówka z nad Zalewu w Sielpi |
Siadłam na ławeczce i oglądałam.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.