Ja fasolę gotowałam i dlatego namoczyłam ją dzień wcześniej, jednak można użyć tutaj fasoli z puszki i będzie jeszcze szybciej, bo nie wspomniałam jeszcze że sałatkę robi się błyskawicznie.
Sałatka z czerwonej fasoli, pieczarek i pora.
Składniki:
- 400 g ugotowanej fasolki czerwonej
- 500 g pieczarek
- 1 łyżka masła
- 1 duży por, biała część
- 3 łyżki majonezu
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
Fasolę dzień wcześniej namoczyłam w zimnej wodzie a rano ugotowałam do miękkości w osolonej wodzie.
Pieczarki oczyściłam i pokroiłam w paski.
Pora umyłam i pokroiłam w plasterki.
Na patelni rozgrzałam masło i podsmażyłam na nim pieczarki, jakieś 5 - 8 minut.
Na gorące pieczarki wsypałam plastry pora i wymieszałam.
Pory zmiękną od temperatury pieczarek.
Pozostawiłam do ostudzenia.
Fasolę wsypałam do miski, dodałam pieczarki z porem, majonez, posiekaną natkę, sól i pieprz, wymieszałam.
Wstawiłam sałatkę na godzinę do lodówki aby smaki się przegryzły.
Smacznego.
Sałatka według Ewa Wachowicz.
"Podróże małe i duże"
Letni las Świętokrzyski |
Chodziłam bosymi stopami i wręcz zapadałam się, to daje odpoczynek i relaks, takie naturalne spa.
Tutaj w Sielpi Wielkiej.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.