wtorek, 13 czerwca 2017

Sałatka z czerwonej fasoli, pieczarek i pora

Dziś sałatka, szybka, pyszna, aromatyczna, "niebo w gębie" jak mawiają niektórzy.
Ja fasolę gotowałam i dlatego namoczyłam ją dzień wcześniej, jednak można użyć tutaj fasoli z puszki i będzie jeszcze szybciej, bo nie wspomniałam jeszcze że sałatkę robi się błyskawicznie.
Sałatka z czerwonej fasoli, pieczarek i pora.


               Składniki:

  • 400 g ugotowanej fasolki czerwonej
  • 500 g pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 1 duży por, biała część
  • 3 łyżki majonezu
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony


Fasolę  dzień wcześniej namoczyłam w zimnej wodzie a rano ugotowałam do miękkości w osolonej wodzie.
Pieczarki oczyściłam i pokroiłam w paski.
Pora umyłam i pokroiłam w plasterki.
Na patelni rozgrzałam masło i podsmażyłam na nim pieczarki, jakieś 5 - 8 minut.
Na gorące pieczarki wsypałam plastry pora i wymieszałam.
Pory zmiękną od temperatury pieczarek.
Pozostawiłam do ostudzenia.
Fasolę wsypałam do miski, dodałam pieczarki z porem, majonez, posiekaną natkę, sól i pieprz, wymieszałam.
Wstawiłam sałatkę na godzinę do lodówki aby smaki się przegryzły.
Smacznego.
Sałatka według Ewa Wachowicz.
                                        "Podróże małe i duże"
Letni las Świętokrzyski
Mech w lasach Ziemi Świętokrzyskiej jest tak puchaty i miękki że ma się wrażenie że chodzi się po poduszkach.
Chodziłam bosymi stopami i wręcz zapadałam się, to daje odpoczynek i relaks, takie naturalne spa.
Tutaj w Sielpi Wielkiej. 

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger