Tym razem wykorzystałam je w razowych placuszkach, lżejszych od tych na samej mące pszennej, są pyszne i pożywne.
Idealne na śniadanie czy na deser.
Razowe placuszki z truskawkami.
Składniki:
- 300 g serka homogenizowanego waniliowego
- 1/2 szklanki mąki pszennej T 650
- 1/2 szklanki mąki pszennej graham T 1850
- 2 jaja
- 1 łyżeczka sody
- ok. 1 szklanki truskawek w plastrach
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Do miski włożyłam serek waniliowy, dodałam jaja, wymieszałam.
Dodałam mąki i sodę i dokładnie wymieszałam.
Odstawiłam ciasto na 30 minut aby odpoczęło.
Truskawki umyłam, obrałam i pokroiłam w plastry.
Na patelni rozgrzałam małą ilość oleju i nakładałam porcję masy, około 1 łyżki na placek, smażyłam na złoty kolor, po czym na wierzchu placka ułożyłam plastry truskawek, przewróciłam na drugą stronę i dosmażyłam placuszki.
Placki odłożyłam na ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar tłuszczu a na talerzu posypałam cukrem pudrem.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Fontanna ciechocińska |
Fontanna na zdjęciu chłodzi w parku wokół kliniki "Pod Tężniami" w Ciechocinku.
2 komentarze
Idealne na leniwe weekendowe śniadanie:)
OdpowiedzUsuńZnakomite na leniwe weekendowe śniadanie, pozdrawiam Olgo.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.