Zakupiłam mrożoną rybę, mintaja, część usmażyłam od razu a część została i trzeba było wykorzystać ją do innego dania.
Tak powstało curry, trochę przypraw i składników kuchni indyjskiej i danie gotowe, zapraszam i polecam.
Szybko i smacznie.
Pomidorowe rybne curry.
Składniki:
- 1 cebulka
- 2 ząbki czosnku
- 1 cm kawałek korzenia imbiru
- 1 korzeń kurkumy ok. 5 cm
- olej do smażenia
- 2 łyżki pasty pomidorowej
- 1 puszka mleczka kokosowego - 400 ml
- sól morska
- 2 łyżki oleju
- 2 - 3 listki curry
- 2 - 3 listki kafiru
- 1 łyżeczka nieaktywnych drożdży w płatkach
- 1/2 łyżeczki chili
- 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki curry
- 2 spore filety z mintaja
- ryż do podania
- natka pietruszki do posypania
Cebulkę, czosnek i imbir, korzeń kurkumy drobno posiekałam i podsmażyłam na oleju, jakieś 2 minuty.
Teraz na patelnię dodałam pastę pomidorową i wlałam mleczko kokosowe, gotowałam 5 minut.
Na drugiej patelni rozgrzałam 2 łyżki oleju i podsmażyłam na nim przyprawy: listki kafiru i curry oraz nieaktywne drożdże, chili, kmin, kurkumę w proszku i curry.
Smażyłam aż przyprawy zaczęły pachnieć i wtedy wlałam je do sosu razem z olejem.
Gotowałam chwilę i na patelni na wierzchu ułożyłam pokrojoną na kawałki rybę,
nie mieszałam, przykryłam patelnię pokrywką i dusiłam 10 minut.
Podałam curry z ryżem, posypane natką pietruszki.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
To był piękny dzień |
Tym razem byliśmy za wcześnie, chwilę trzeba było poczekać ale warto było.
Słońce zachodziło bardzo malowniczo.
Tutaj w Sielpi Wielkiej.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.