Tym razem w pilawie wylądował szpinak a zwieńczeniem dania jest soczysty i aromatyczny kurczak.
Polecam danie dla zapracowanych.
Pilaw ze szpinakiem i kurczakiem.
Składniki:
- 1,5 szklanki ryżu basmati
- 1 łyżka przyprawy bosforskiej - w składzie: czosnek, papryka, cebula, gorczyca, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, kurkuma, curry, marchew, oregano, sól
- 3 szklanki wody
Szpinak:
- 300 g szpinaku baby
- 2 łyżki oliwy
- sól morska
- pieprz czarny
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
Kurczak:
- 1 duży pojedynczy filet z kurczaka
- sól morska
- pieprz czarny
- olej do smażenia
Ryż wsypałam do garnka, wlałam wodę, dodałam przyprawę bosforską i gotowałam pod przykryciem aż ryż stał się sypki, u mnie trwało to 15 minut.
Szpinak umyłam i osuszyłam.
Na patelnię wlałam oliwę, dodałam szpinak, pokrojoną w paski paprykę czerwoną, plasterki czosnku, posoliłam i oprószyłam pieprzem, smażyłam aż szpinaku puścił wodę a potem do momentu aż cała woda odparowała.
Połączyłam szpinak z ryżem, wymieszałam.
Filet z kurczaka pokroiłam w paski, oprószyłam solą i pieprzem i podsmażyłam na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Soczystego kurczaka ułożyłam na ryżu ze szpinakiem.
Smacznego.
Przepis autorski
"Podróże małe i duże"
Malowane naturą |
Tutaj w Sielpi Wielkiej.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.