czwartek, 22 czerwca 2017

Pesto z liści rzodkiewki z olejem lnianym

Nie wyrzucajcie liści rzodkiewek bo cenne mikro i makro elementy, witaminy i cenny potas wskakują do kosza a po co? skoro można z niej wyczarować pesto takie jak pod linkiem i takie które dziś proponuję.
Na pesto wybierajcie zdrowe i młode listki.
Zdrowe i pyszne orzechy brazylijskie i olej lniany sprawiają że pesto jest jeszcze zdrowsze i pyszne.
Zajadajcie listki rzodkiewki na zdrowie!
Pesto z liści rzodkiewki z olejem lnianym.


               Składniki:

  • listki z 2 pęczków młodej rzodkiewki
  • 10 orzechów brazylijskich
  • 50 g sera kaszkawał
  • 1 ząbek czosnku
  • sól morska do smaku
  • 2 łyżki oleju lnianego


Listki rzodkiewki umyłam i osuszyłam, oderwałam od łodyżek.
Włożyłam je do misy blendera - można zmiksować je także blenderem ręcznym bo są bardzo delikatne i lekko się je miksuje.
Dodałam do listków pokrojony w drobną kostkę ser oraz orzechy brazylijskie.
Dodałam także odrobinę soli do smaku oraz pokrojony w plasterki czosnek i wlałam olej lniany, zmiksowałam całość na gładkie pesto.
Przełożyłam do słoiczka i wstawiłam do lodówki.
Może tam stać tydzień a jak zaleję go z wierzchu olejem to nawet dwa tygodnie.
Znika szybciej bo jest pyszne.
Używam do makaronu, pomidorki koktajlowe do tego i obiad gotowy albo do kanapek.
Jedzmy zieleninę na zdrowie!
Smacznego.
Przepis autorski.
                                        "Podróże małe i duże"
Tulipany - Yellow Crown
W maju w Ogrodzie Botanicznym w Łodzi co roku można podziwiać dywany tulipanów różnych gatunków.
Sadzone są dziesiątki tysięcy cebulek tworząc kobierce różnobarwne i różnogatunkowe.
Na zdjęciu jeden z gatunków, bardzo widowiskowy.

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger