Na pesto wybierajcie zdrowe i młode listki.
Zdrowe i pyszne orzechy brazylijskie i olej lniany sprawiają że pesto jest jeszcze zdrowsze i pyszne.
Zajadajcie listki rzodkiewki na zdrowie!
Pesto z liści rzodkiewki z olejem lnianym.
Składniki:
- listki z 2 pęczków młodej rzodkiewki
- 10 orzechów brazylijskich
- 50 g sera kaszkawał
- 1 ząbek czosnku
- sól morska do smaku
- 2 łyżki oleju lnianego
Listki rzodkiewki umyłam i osuszyłam, oderwałam od łodyżek.
Włożyłam je do misy blendera - można zmiksować je także blenderem ręcznym bo są bardzo delikatne i lekko się je miksuje.
Dodałam do listków pokrojony w drobną kostkę ser oraz orzechy brazylijskie.
Dodałam także odrobinę soli do smaku oraz pokrojony w plasterki czosnek i wlałam olej lniany, zmiksowałam całość na gładkie pesto.
Przełożyłam do słoiczka i wstawiłam do lodówki.
Może tam stać tydzień a jak zaleję go z wierzchu olejem to nawet dwa tygodnie.
Znika szybciej bo jest pyszne.
Używam do makaronu, pomidorki koktajlowe do tego i obiad gotowy albo do kanapek.
Jedzmy zieleninę na zdrowie!
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Tulipany - Yellow Crown |
Sadzone są dziesiątki tysięcy cebulek tworząc kobierce różnobarwne i różnogatunkowe.
Na zdjęciu jeden z gatunków, bardzo widowiskowy.
2 komentarze
Piękny kolor, wspaniale wygląda :)
OdpowiedzUsuńA do tego pyszna i zdrowa, polecam do wypróbowania.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.