Pan na ryneczku pyta, obrywamy liście a ja - NIE, pan zdziwiony a ja mam dwie pyszne pasty.
Ta dzisiejsza z natki marchewki jest pyszna i aromatyczna, polecam do makaronu lub do kanapek, jako dip do warzyw i do czego jeszcze tam chcecie.
Nie warto wyrzucać natki marchewki bo można z niej wyczarować pesto takie albo takie, a może takie, polecam.
Warunek natka nie może być stara i zwiędła, wybieramy młode, jędrne listki.
Pasta z natki marchewki, jajek i sera.
Składniki:
- pęczek natki marchewki
- 2 łyżki oleju lnianego
- 2 jaja ugotowane na twardo
- 1 szklanka startego sera kaszkawał
- 2 ząbki czosnku
- sól morska
Listki natki oderwałam od łodyżek, umyłam, osuszyłam i włożyłam do blendera.
Jaja ugotowałam na twardo, ostudziłam, obrałam i dodałam do natki.
Dodałam także starty ser, sól, odrobinę do smaku bo ser jest słony a także posiekany czosnek i olej lniany.
Całość zmiksowałam na gładką pastę.
Przełożyłam do pojemnika, wstawiłam do lodówki gdzie może stać nawet tydzień a jak zaleję z wierzchu olejem to nawet dwa tygodnie.
Ja używam do kanapek ale można i do makaronu czy jako dip do warzyw.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Niezapominajki |
Rodzaj rośliny należącej do rodziny ogórecznikowatych.
Zwyczajowo zwana niezabudką.
Rodzaj obejmuje około 50 gatunków.
Występują w stanie dzikim w Europie, Azji, Ameryce Północnej, Ameryce Południowej, Australii i Afryce.
6 komentarze
Musi smakować wybornie! Idealne na śniadanie. :)
OdpowiedzUsuńhttps://julias-cooking.com/
Zgadza się Julio, polecam gorąco.
UsuńBardzo lubię takie pasty:))do wędlinki lub sera:))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńSą rewelacyjne, z warzywami smakują obłędnie.
UsuńCiekawe urozmaicenie. Nie znałam tej pasty.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)*
Nie mogłaś jej znać bo dopiero teraz wymyśliłam przepis, polecam jednak bardzo gorąco, jest pyszna.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.