Najważniejsze jest w tym daniu to że po jego zjedzeniu schudniemy, zawiera sporo krzemu który do chudnięcia jest niezbędny a niewiele produktów go posiada zatem? jedzmy kaszę jaglaną i chudnijmy.
Dziś pomysł na danie z grillowanymi pieczarkami, aromatycznymi i pożywnymi.
Polecam gorąco.
Kasza jaglana z grillowanymi pieczarkami.
Składniki:
- 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
- 3 szklanki wody
- 1/2 szklanki śmietanki 12 % lub jogurtu naturalnego
- ogonki z pieczarek
- sól morska
- pieprz czarny
- 14 małych pieczarek
- czosnek - po plasterku na kapelusz
- listki świeżej bazylii
- oliwa z oliwek
- kolorowy pieprz
- sól morska
Kaszę jaglaną wsypałam na sito, płukałam pod bieżącą ciepłą wodą aż woda była przezroczysta, potem przelałam wrzątkiem i wsypałam do gotującej wody - 3 szklanki - dodałam 2 łyżki oliwy, szczyptę soli.
Kaszę gotowałam na małym ogniu przez 20 minut wraz z posiekanymi ogonkami pieczarek.
Do jeszcze ciepłej kaszy wlałam śmietanę i zmiksowałam na gładką masę, doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Z pieczarek usunęłam nóżki, i do każdej wlałam kilka kropli oliwy, włożyłam plasterek czosnku i listek bazylii, ponownie skropiłam oliwą, posypałam odrobiną soli i kolorowego pieprzu.
Pieczarki ułożyłam na ruszcie grillowym
i grillowałam w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 15 minut.
Podałam kaszę, polentę z grillowanymi kapeluszami pieczarek, skropione oliwą.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Lasy świętokrzyskie |
Idealne na spacery, grzybobrania, odpoczynek na łonie natury, cisza, spokój, ukojenie.
Na zdjęciu w Sielpi Wielkiej.
4 komentarze
Kasza jaglana i pieczarki, odpowiada mi taki zestaw obiadowy.
OdpowiedzUsuńLekki i pyszny.
Pozdrawiam:)
Prawda? mnie też się podoba. Pozdrawiam Łucjo.
UsuńTo musi być smaczne:)))pieczarki pieknie wyglądają:))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńDzięki wielkie, to danie jest pyszne i polecam do wypróbowania.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.