czwartek, 29 czerwca 2017

Flaczki z żółciaka siarkowego

Pyszna zupa z pysznego grzyba dziś na stole.
Żółciaka znalazłam podczas spaceru po łące, przykleił się do ściętego pnia drzewa i czekał na mnie.
Zupa jest treściwa i pyszna więc warto zajadać.
Żółciaka siarkowego najczęściej można spotkać w maju i czerwcu ale nie tylko, rozglądajcie się po lasach i łąkach.
Flaczki z żółciaka siarkowego.

Składniki:
  • 800 g ugotowanego żółciaka siarkowego
  • 1 marchewka
  • 1/2 korzenia pietruszki
  • 1/4 bulwy średniego selera
  • 1200 ml bulionu warzywnego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól morska do smaku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżka majeranku suszonego
  • 2 łyżki majeranku świeżego
  • 2 łyżki tymianku świeżego

Przygotowanie flaczków:
  • Warzywa obrałam, umyłam i starłam na tarce o grubych oczkach.
  • Żółciaka obrałam, oczyściłam z traw i umyłam.
  • Gotowałam go w osolonej wodzie przez 15 minut, po czym odcedziłam, przestudziłam i pokroiłam w paseczki.
  • W garnku roztopiłam masło i smażyłam na nim paski grzybów i starte warzywa jakieś 8 minut.
  • Zasypałam warzywa mąką.
  • Potem do garnka wlałam bulion i zagotowałam, dodałam przyprawy i roztarte w dłoni suszone zioła i gotowałam kolejne 8 minut.
  • Na koniec dodałam świeże zioła i roztarty z solą czosnek, zagotowałam i rozlałam na talerze.
Smacznego.
Inspiracja u Smacznej Pyzy.
"Podróże małe i duże"
Kaczka krzyżówka - samiczka
W upalny dzień kąpiel w wodzie idealnie ochładza nie tylko ludzkie, rozgrzane ciała.
Jak widać na zdjęciu kaczki uwielbiają takie kąpiele.
Kaczka spotkana w Parku Zdrojowym w Ciechocinku.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger