Naleśniki puszyste bo drożdżowe, magiczny smak, a dodatek miodu nadaje im dodatkowych walorów smakowych.
Ja podałam dodatkowo z dżemem z wiśni.
Polecam placki bo są naprawdę wyjątkowe i na śniadanie smakują wybornie.
Dziś smażyłam placki na płycie - patelni żeliwnej którą niedawno zakupiłam a sprawdziła się znakomicie.
Naleśniki drożdżowe z dżemem z wiśni.
Ja podałam dodatkowo z dżemem z wiśni.
Polecam placki bo są naprawdę wyjątkowe i na śniadanie smakują wybornie.
Dziś smażyłam placki na płycie - patelni żeliwnej którą niedawno zakupiłam a sprawdziła się znakomicie.
Naleśniki drożdżowe z dżemem z wiśni.
Składniki:
- 42 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 500 g mąki pszennej T 405
- szczypta soli
- 250 ml mleka
- 300 ml wody
- 1 jajo
- 4 łyżki oleju
- 4 łyżki stopionego masła
- miód do podania
- dżem wiśniowy do podania
Przygotowanie:
Przepis kuchni arabskiej.
Malowidła na niebie to spektakl który warto oglądać codziennie jeśli tylko znajdziecie wolną chwilę.
Gra barw i kolorów ukoi Wasze nerwy i uchroni od stresu.
- Do miseczki wkruszyłam drożdże, posypałam je cukrem i pozostawiłam na chwilę aby się stopiły.
- Mąkę i sól wymieszałam, wlałam stopione drożdże i 100 ml ciepłej wody, wymieszałam i pozostawiłam do wyrośnięcia na 15 minut.
- Podgrzałam mleko i 200 ml wody.
- Jajo roztrzepałam i połączyłam z zaczynem drożdżowym, stopniowo dodawałam ciepłe - nie gorące, mleko.
- Zmiksowałam całość na płynne ciasto.
- Odstawiłam pod przykryciem do wyrośnięcia na 30 minut.
- Potem nakładałam ciasto na rozgrzaną płytę/patelnię, spryskaną olejem i smażyłam z obu stron na złoty kolor.
- Jeszcze ciepłe polałam miodem, udekorowałam dżemem wiśniowym.
Przepis kuchni arabskiej.
"Podróże małe i duże"
Słońce malowało na niebie |
Gra barw i kolorów ukoi Wasze nerwy i uchroni od stresu.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.