Dziś Dzień Dziecka więc ciasto będzie znakomite do kawy, herbaty czy kakao.
Postanowiłam upiec i to było dobre posunięcie, ciasto jest zdrowe, wilgotne, aromatyczne i mega czekoladowe.
W cieście są same dobrocie dla zdrowia bo i komosa ryżowa i chia, mąka razowa i kefir.
Pyszota dla zdrowia i podniebienia.
Czekoladowe razowe ciasto z komosą ryżową.
Składniki: forma keksówka pasztetowa
- 50 g nasion chia
- 150 g ugotowanej komosy ryżowej
- 100 g mąki razowej pszennej - dałam pszenną razową graham T 1850
- 200 g płynnej gorzkiej czekolady
- 150 g cukru trzcinowego lub innego słodzika np. ksylitol, erytrol
- 100 g oleju słonecznikowego
- 100 g kefiru
- 2 jaja
Do miski włożyłam komosę, cukier trzcinowy, wsypałam nasiona chia, mąkę razową, wymieszałam.
Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej, przestudziłam i dodałam do miski razem z jajami, kefirem i olejem, zmiksowałam na jednolitą masę.
Przelałam ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 170 C z opcją grzania góra/dół przez 50 minut.
Po upieczeniu pozostawiłam do całkowitego wystygnięcia.
Smacznego.
Przepis Smaki Alzacji.
"Podróże małe i duże"
Wiosenny bukiet |
Po uciążliwych zimowych dniach oczy chłoną kolory i cieszą się każdym szczegółem.
Ja najbardziej lubię żonkile i tulipany a Ty?
2 komentarze
Świetnie wygląda i bardzo kusi nas :) pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńWarto wypróbować,polecam Gosiu.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.