Są pyszne, polecam serdecznie.
Gryczane naleśniki są bardzo pyszne, mają zwarty miąższ i są delikatne.
Polecam do wypróbowania.
Crêpes z kiełbaskami i prażoną cebulką.
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
- 150 g mąki gryczanej
- 50 g mąki pszennej
- 2 jaja
- 500 ml pełnotłustego mleka
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- sos ajwar
- 4 cienkie kiełbaski śląskie
- 1 mini sałata rzymska
- wiórki sera królewskiego
- prażona cebulka
- Dzień wcześniej wieczorem zrobiłam ciasto.
- Obie mąki wymieszałam w misce, dodałam mleko, jaja i zmiksowałam na gładkie ciasto.
- Wstawiłam do lodówki.
- Rano wyjęłam aby ciasto doszło do temperatury pokojowej i dodałam rozpuszczone masło, wymieszałam i smażyłam naleśniki.
- Kiełbasę pokroiłam w skośne plastry, ser zwiórkowałam.
- Każdy naleśnik posmarowałam ajwarem, nałożyłam listki sałaty, dodałam wiórki sera i prażoną cebulkę.
- Zwinęłam w rulon.
Przepis według pomysłu Jamiego Olivera
"Podróże małe i duże"
Podgrzybek |
4 komentarze
Ciekawy pomysł
OdpowiedzUsuńPolecam do wypróbowania, pysznie potem będzie na talerzu.
UsuńHej, wygląda na super przepis! Muszę go dziś przyrządzić, szczególnie mężowi powinien się spodobac :P
OdpowiedzUsuńElu polecam gorąco, napisz potem czy mężowi smakowało?
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.