piątek, 9 czerwca 2017

Crêpes gryczane z kiełbaskami i prażoną cebulką

Dziś przedstawiam delikatne gryczane crêpes wypełnione ulubionymi dodatkami czyli kiełbaskami, serem, ajwarem i cebulką prażoną.
Są pyszne, polecam serdecznie.
Gryczane naleśniki są bardzo pyszne, mają zwarty miąższ i są delikatne.
Polecam do wypróbowania.
Crêpes z kiełbaskami i prażoną cebulką. 


Składniki:
Ciasto naleśnikowe:

  • 150 g mąki gryczanej
  • 50 g mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 500 ml pełnotłustego mleka
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
Dodatki:
  • sos ajwar
  • 4 cienkie kiełbaski śląskie
  • 1 mini sałata rzymska
  • wiórki sera królewskiego
  • prażona cebulka



Przygotowanie:
  • Dzień wcześniej wieczorem zrobiłam ciasto.
  • Obie mąki wymieszałam w misce, dodałam mleko, jaja i zmiksowałam na gładkie ciasto.
  • Wstawiłam do lodówki.
  • Rano wyjęłam aby ciasto doszło do temperatury pokojowej i dodałam rozpuszczone masło, wymieszałam i smażyłam naleśniki.
  • Kiełbasę pokroiłam w skośne plastry, ser zwiórkowałam.
  • Każdy naleśnik posmarowałam ajwarem, nałożyłam listki sałaty, dodałam wiórki sera i prażoną cebulkę.
  • Zwinęłam w rulon.
Smacznego.
Przepis według pomysłu Jamiego Olivera
"Podróże małe i duże"
Podgrzybek
W srebrzystym podłożu z chrobotka reniferowego podgrzybki wyglądają malowniczo.

4 komentarze

  1. Hej, wygląda na super przepis! Muszę go dziś przyrządzić, szczególnie mężowi powinien się spodobac :P

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger