Da Wam "kopa" na cały dzień, dodam że kasza jaglana odchudza i dodaje nam zdrowia.
Owoce dodajcie jakie macie, ja miałam mrożone borówki i mrożonego ananasa i idealnie się nadały.
Ciasto z kaszy jaglanej z ananasem i borówką.
Składniki: naczynie żaroodporne 20 cm
- 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka
- 2 jaja
- 200 g ananasa - miałam mrożone
- 2 - 3 łyżki borówek amerykańskich - miałam mrożone
- garść orzechów nerkowca
- 1/4 szklanki miodu
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
W misce wymieszałam suchą kaszę, cynamon i gałkę muszkatołową.
Mleko wymieszałam z miodem i jajami.
Mlekiem z miodem i jajami zwilżyłam kaszę ale tak aby była wilgotna a nie w nim pływała, resztę mleka odstawiłam.
Połowę owoców dodałam do kaszy i wymieszałam.
Naczynie do zapiekania wysmarowałam masłem i przełożyłam do niej kaszę.
Na wierzchu ułożyłam resztę owoców, posypałam orzechami i wiórkami kokosowymi.
Na wierzch zalałam całość resztą mleka z miodem i jajami.
Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 175 C z opcją grzania góra/dół przez 60 minut.
Można jeść ciepłe albo wystudzone.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Lasy świętokrzyskie |
W złączeniu z zielenią innych mchów robi to rewelacyjne wrażenie.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.