U mnie zniknęły błyskawicznie i teraz mogę napisać, mając porównanie że bułki na zakwasie są zdecydowanie smaczniejsze niż te na drożdżach.
Napisze tak: drożdżowe są pyszne a zakwasowe są mega pyszne, nie można się od nich oderwać.
Popróbujcie sobie upiec, polecam.
Bułki owsiane na zakwasie z owocami goji.
Składniki:
- 100 g czynnego zakwasu żytniego
- 400 ml zimnej wody
- 10 g soli
- 300 g mąki owsianej
- 100 g mąki pszennej T 500
- 100 g mąki orkiszowej jasnej
- garść owoców goji
Do miski włożyłam zakwas, wymieszałam go z wodą i solą na tyle aby nie było grudek.
Ciasto przełożyłam do pojemnika z pokrywką i zostawiłam na blacie kuchennym do wyrastania.
Składałam ciasto rozciągając i składając jak kopertę na cztery strony świata.
Składałam 4 razy co 15 minut, 2 razy co 30 minut i 1 raz co 60 minut.
Po tym czasie czyli po 3 godzinach wstawiłam pojemnik z ciastem do lodówki.
W lodówce ciasto spędziło 14 godzin, po czym wyjęłam, podzieliłam na 10 kawałków i z każdego uformowałam bułkę.
Bułki umieściłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiłam pod przykryciem na blacie kuchennym na ok. 2 godziny do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzałam do 200 C z opcją grzania góra/dół.
Wyrośnięte bułki nacięłam i spryskałam wodą, piekłam przez 25 - 30 minut.
Upieczone bułki studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Malowniczy zachód słońca |
Zachody słońca nad wodą są urocze, feeria barw i efektów świetlnych urzeka.
Tutaj w Sielpi Wielkiej.
2 komentarze
Dorotko zrobiłaś pyszne bułeczki. Mają takie cudne kolorki w środku.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.