Deser bardzo szybko się robi i jest niezmiernie smakowity.
Dopóki truskawki na straganach i grządkach korzystajmy do woli.
Ja uwielbiam budynie wszelakie więc aby korzystać jak najmniej z proszków sklepowych znalazłam w archiwach taki oto specjał.
Truskawkowy budyń.
Składniki:
- 500 g truskawek
- 500 ml mleka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 - 2 łyżki cukru trzcinowego, ksylitolu lub innego słodzika
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- Truskawki umyłam i obrałam.
- Do pojemnika wysokiego wlałam 400 ml mleka i dodałam truskawki, zmiksowałam na gładki koktajl.
- Przelałam do garnka, dodałam cukier i zagotowałam.
- Mąkę rozrobiłam w pozostałym mleku i wlałam na gotujące mleko truskawkowe.
- Ciągle mieszając aby nie porobiły się grudki doprowadziłam do wrzenia.
- Chwilę gotowałam aż budyń zgęstniał.
- Przelałam do pucharków i udekorowałam truskawkami.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Wróbelkowe śniadanie |
Tak intensywnie karmiły potomstwo że aż miło popatrzeć.
Zdjęcie robione przez szybę.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.