Makaron można posypać tartym parmezanem lub Grana Padano.
Aby tuńczyk całkiem się nie rozpadł wystarczy dodać go na samym końcu.
Można dodawać kapary i fileciki anchois, ja dodałam pieczarki.
Bavette narodziło się w Genui i ma kształt spłaszczonego spaghetti, Neapol ma swoje spaghetti a Genueńczycy bavette.
Bavette al tono - makaron z tuńczykiem.
Składniki:
- 300 g makaronu spaghetti lub bavette
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- 1 mała puszka filecików anchois
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka pomidorów - 400 ml
- 15 czarnych oliwek
- 150 g pieczarek
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- kilka łyżek oliwy
- drobno starty parmezan
Pieczarki oczyściłam i pokroiłam w plastry.
Makaron ugotowałam al'dente.
Obrałam czosnek i podsmażyłam go w całości na oliwie, a jak zaczął brązowieć wyjęłam go z patelni.
Na patelni podsmażyłam pieczarki.
Pomidory przelałam do pojemnika i zmiksowałam, wlałam na patelnię i gotowałam aż sos zrobił się gęsty.
Do sosu dodałam pokrojone drobniutko fileciki anchois, posiekaną natkę, pokrojone oliwki, gotowałam 2 minuty.
Na końcu dodałam tuńczyka wraz z zalewą, przemieszałam i dodałam makaron.
Jeszcze raz wymieszałam a na talerzu posypałam listkami oregano, startym parmezanem i całymi oliwkami.
Smacznego.
Przepis inspirowany kuchnia włoską.
"Podróże małe i duże"
Podbiał pospolity |
Do zbiorów nadają się koszyczki podbiału a najbardziej jego młode liście.
Działa wykrztuśnie i przeciwzapalnie.
2 komentarze
Danie wygląda na pyszne i eleganckie:))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie Reniu. Danie jest pyszne, godne wypróbowania.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.