Jarmuż to taka kapusta którą można jadać przez cały rok i jest równie pyszna w maju jak i w listopadzie a posiada w sobie dużo białka, błonnika, witamin i składników mineralnych.
Zupę gotuje się szybko i będzie znakomitym obiadem po ciężkim dniu pracy.
Zupa z jarmużem.
- 500 g jarmużu
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek bulwy selera
- 1 średni por
- 500 g ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki śmietany, kwaśnej 12 %
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- cukier do smaku
- 1 łyżka przyprawy do ziemniaków - lub mieszankę majeranku, papryki słodkiej, kminku, pieprzu i czosnku
- 1300 ml wody
Przygotowanie zupy:
- Najpierw umyłam i obrałam warzywa.
- Ziemniaki po obraniu pokroiłam w kostkę a marchew, pietruszkę i selera starłam na tarce o grubych oczkach.
- Pora po umyciu pokroiłam w kostkę.
- Zagotowałam wodę z solą i przyprawą do ziemniaków, włożyłam do garnka wszystkie warzywa starte i ziemniaki.
- Gotowałam 10 minut, po czym dodałam obrany i rozdrobniony jarmuż, gotowałam kolejne 10 minut.
- Teraz wymieszałam mleko z mąką i wlałam do zupy, zagotowałam i doprawiłam do smaku solą, pieprzem i cukrem.
- Na koniec dodałam roztarty z solą czosnek, oraz wlałam śmietanę, zagotowałam.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Zięba |
2 komentarze
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńJest bardzo smaczna i pożywna.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.