czwartek, 11 maja 2017

Zupa z jarmużem

Zupa z jarmużem to kolejna pożywna zupa którą polecam serdecznie.
Jarmuż to taka kapusta którą można jadać przez cały rok i jest równie pyszna w maju jak i w listopadzie a posiada w sobie dużo białka, błonnika, witamin i składników mineralnych.
Zupę gotuje się szybko i będzie znakomitym obiadem po ciężkim dniu pracy.
Zupa z jarmużem.

Składniki:
  • 500 g jarmużu
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek bulwy selera
  • 1 średni por
  • 500 g ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki śmietany, kwaśnej 12 %
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • cukier do smaku
  • 1 łyżka przyprawy do ziemniaków - lub mieszankę majeranku, papryki słodkiej, kminku, pieprzu i czosnku
  • 1300 ml wody
Przygotowanie zupy:
  • Najpierw umyłam i obrałam warzywa.
  • Ziemniaki po obraniu pokroiłam w kostkę a marchew, pietruszkę i selera starłam na tarce o grubych oczkach.
  • Pora po umyciu pokroiłam w kostkę.
  • Zagotowałam wodę z solą i przyprawą do ziemniaków, włożyłam do garnka wszystkie warzywa starte i ziemniaki.
  • Gotowałam 10 minut, po czym dodałam obrany i rozdrobniony jarmuż, gotowałam kolejne 10 minut.
  • Teraz wymieszałam mleko z mąką i wlałam do zupy, zagotowałam i doprawiłam do smaku solą, pieprzem i cukrem.
  • Na koniec dodałam roztarty z solą czosnek, oraz wlałam śmietanę, zagotowałam.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Zięba

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger