niedziela, 21 maja 2017

Zupa chińska z pac choi, boczniakami i jajem

Tak dziś po chińsku będzie.
Zupa jest bardzo aromatyczna, bardzo treściwa i bardzo smakowita.
Polecam serdecznie bo warto rozkoszować się smakami zawartymi w produktach użytych do zupy, pięknie ze sobą współgrających a zupa smakuje dzięki temu wybornie.
Taka chińska zupa doskonale zaspokoi głód i gusta biesiadujących.
To trochę taka chińska wersja japońskiej Ramen, tylko tutaj zagęszczona roztrzepanym jajem, zapraszam.
Zupa chińska z pac choi, boczniakami i jajem.

Składniki:
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 1 łyżeczka smalcu gęsiego
  • 1300 ml bulionu warzywnego
  • 3 jaja
  • 2 kapusty chińskie pac choi
  • 1 łyżeczka smalcu z gęsi
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 240 g boczniaków
  • 1 łyżeczka smalcu z gęsi
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka nasion kolendry
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżka nasion kopru włoskiego
  • 1 gwiazda anyżu
  • 10 ziarenek pieprzu czarnego
  • kilka plastrów świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki proszku
  • 2 plasterki świeżego korzenia kurkumy lub 1/2 łyżeczki proszku
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chili
  • 1 cebula dymka ze szczypiorem
  • kiełki fasoli mung

Przygotowanie zupy:
  • Boczniaki pokroiłam w paski i podsmażyłam na rozgrzanym tłuszczu, posoliłam.
  • Kapustę pokroiłam na kawałki, odłożyłam do dekoracji listki i również podsmażyłam na rozgrzanym tłuszczu, wymieszałam ze słodką papryką.
  • Smażyłam 3 minuty.
  • Na ostatniej łyżeczce smalcu podsmażyłam pokrojonego w paski kurczaka.
  • Zalałam podsmażonego kurczaka bulionem i zagotowałam.
  • Na suchej patelni podsmażyłam wszystkie przyprawy czyli, ziarna kolendry, cynamon, ziarna kopru, anyż, papryczkę chili, plastry kurkumy i imbiru, pieprz i całe ząbki czosnku.
  • Jak przyprawy zaczęły pachnieć zdjęłam patelnię z ognia, przestudziłam i zapakowałam je do kawałka gazy, którą owinęłam nitką i wrzuciłam do bulionu.
  • Można też wrzucić przyprawy wprost do zupy ale potem warto by było ją przecedzić.
  • Gotowałam zupę z przyprawami 20 minut.
  • Po tym czasie wyjęłam paczuszkę z przyprawami i wlałam do zupy ocet, olej i sos sojowy.
  • Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
  • Roztrzepałam 3 jaja i cienkim strumieniem tak aby powstały nitki a nie kluski wlewałam je do zupy, roztrzepując widelcem.
  • Włożyłam teraz do zupy kapustę i boczniaki, zagotowałam.
  • Już na talerzu posypałam zupę posiekaną dymką ze szczypiorem i dodałam kiełki fasoli oraz listki kapusty.
Smacznego.
Przepis kuchni chińskiej autorski.
"Podróże małe i duże"
Zalew w Sielpi po burzy

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger