Lekko słodkawy smak ananasa podkręca smak wątróbki i dzięki temu jest taka pyszna.
Nawet jeśli nie przepadacie za wątróbką to danie przypadnie Wam do gustu.
Wątróbka cielęca z ananasem.
Składniki: 4 porcje
- 600 g wątróbki cielęcej
- 200 g świeżego ananasa
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- mąka do obtaczania mięsa - ok. 3 łyżek
- sól morska
- pieprz czarny
- masło klarowane do smażenia
Mięso umyłam i pokroiłam w plastry.
Ananasa obrałam, pokroiłam w kostkę.
Mięso obtoczyłam w mące i smażyłam na rozgrzanym maśle z obu stron na złoty kolor, na patelni posoliłam.
Zdjęłam wątróbkę z patelni, a na patelnię wrzuciłam ananasa, chwilę smażyłam, dodałam imbir i gałkę a także pieprz świeżo mielony.
Na patelnię z powrotem włożyłam wątróbkę, nakryłam pokrywką i dusiłam 10 minut po czym przewróciłam wątróbkę na drugą stronę i dusiłam kolejne 10 minut.
Podałam z chlebem.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Tunezyjski zachód słońca |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.