Sałatka jest pyszna, inna niż jesteśmy przyzwyczajeni jadać.
Co to znaczy? kalafior jest tutaj pieczony a zazwyczaj jadamy kalafiora gotowanego a to według mnie duży błąd.
Kalafior pieczony smakuje wybornie, lekko orzechowo a pachnie pięknie.
Sałatka z pieczonego i orzechów laskowych.
Składniki:
- 1 średni kalafior
- 5 łyżek oliwy
- 1 duża łodyga selera naciowego
- 50 g orzechów laskowych ze skórką
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 50 g pestek granatu
- szczypta mielonego cynamonu
- szczypta mielonego ziela angielskiego
- 1 łyżka octu sherry
- 1,5 łyżeczki syropu klonowego
- sól morska
- czarny pieprz świeżo mielony
Kalafiora podzieliłam na różyczki, włożyłam na blaszkę, dodałam oliwę, 1/2 łyżeczki soli i świeżo mielony czarny pieprz i rękami wymieszałam tak aby każda różyczka pokryta była przyprawami.
Piekłam kalafiora w piekarniku nagrzanym do 200 C z termoobiegiem - 220 C góra/dół - przez 25 - 30 minut.
Kalafior powinien się zezłocić.
Przełożyłam go do miski i pozostawiłam do ostygnięcia.
Temperaturę w piekarniku zmniejszyłam do 150 C z termoobiegiem - 170 C góra/dół - i wstawiłam blaszkę z orzechami.
Piekłam je 18 - 20 minut.
Jak orzechy upiekły się przestudziłam je i posiekałam.
Orzechy wsypałam do sałatki, wymieszałam.
Selera naciowego pokroiłam w skośne plasterki, dołożyłam do miski.
Całość skropiłam octem, oliwą, syropem klonowym, posypałam cynamonem i zielem angielskim, solą i pieprzem i wymieszałam.
Na koniec posypałam pestkami granatu i listkami natki pietruszki.
Sałatkę podałam w temperaturze pokojowej.
Smacznego.
Przepis Yottam Otolenghi "Jerozolima"
"Podróże małe i duże"
Zalew w Sielpi |
Zalew w Sielpi bo o nim mowa to miejsce gdzie można dobrze odpocząć.
2 komentarze
Przepyszny kalafior! Mniam!
OdpowiedzUsuńPoleca się do wypróbowania, pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.