Smardze suszone są jeszcze bardziej aromatyczne niż świeże i dlatego risotto wyszło znakomite.
Polecam bardzo gorąco.
Wszystkiego co najlepsze Drogie Mamy.
Risotto z suszonymi smardzami.
Składniki:
- 1 łyżka oleju
- 1 czerwona cebula
- 1 szklanka ryżu arborio lub innego do risotto
- 150 ml różowego wina wytrawnego
- 4 - 5 suszonych smardzów
- 2 suszone kapelusze podgrzybków
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 600 ml bulionu z gotowania grzybów
- 1 łyżka posiekanych listków oregano
- 1 łyżeczka nasion konopi
- 1 łyżka masła
Namoczyłam smardze i podgrzybki w zimnej wodzie na noc.
Wystarczy jednak 2 godziny.
Grzyby włożyłam do garnka, zlałam całą wodę z ich moczenia zostawiając na dnie piasek i wlałam do garnka, posoliłam i gotowałam grzyby do miękkości.
Wyjęłam ugotowane grzyby i pokroiłam w paseczki, dwa smardze zostawiłam w całości do dekoracji.
Cebulkę posiekałam w kostkę i podsmażyłam na rozgrzanym oleju.
Dodałam ryż i chwilę smażyłam aż ryż stał się szklisty.
Wlałam na patelnię wino i gotowałam aż ryż wchłonął całe wino.
Na patelni wylądowały teraz pokrojone grzyby i zaczęłam wlewać bulion grzybowy po chochelce.
Każdą następną wlewałam wówczas jak pierwsza została wchłonięta przez ryż.
I tak do końca bulionu a ryż powinien być wówczas al'dente.
Zdjęłam patelnię z ognia, dodałam parmezan, wymieszałam, dodałam masło i konopie, jeszcze raz wymieszałam.
Wyłożyłam na talerz, posypałam parmezanem i oregano.
Smacznego.
Przepis kuchni włoskiej autorski.
"Podróże małe i duże"
Czarna Konecka |
Malownicze meandry rzeki podziwiałam w Sielpi Wielkiej.
4 komentarze
Bardzo fajny pomysł, koniecznie muszę się rozejrzeć za suszonymi smardzami.
OdpowiedzUsuńRaczej suszonych nie kupisz, prędzej nazbieraj świeżych i ususz, polecam.
UsuńA ja nigdy tych grzybów nie jadłam:)))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńSą pyszne i bardzo aromatyczne, pozdrawiam Reniu.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.