Owoce spożywa się na surowo, gotowane lub pieczone.
Jak go zwał tak zwał ale jest pyszny w każdym stopniu dojrzewania.
Zakupiłam niedawno plantany w markecie i dlatego wgłębiłam się w temat.
Plantan, platan, banan warzywny, banan zwyczajny.
Zielone plantany |
Plantany w zestawieniu z bananem |
Plantan choć wygląda jak banan smakuje jak ziemniak gdy jest zielony, jak skórka dojrzeje do barwy żółtej smakuje jak truskawki a jak skórka będzie czarna smakuje jak bardzo dojrzały banan.
Jeden owoc a tyle możliwości.
Każdy stopień dojrzałości banana pozwala wykorzystać go do innych celów.
I tak:
Plantan zielony
Plantan i banan |
Można także robić z zielonego plantana czipsy, placki wytrawne, koniecznie trzeba go potraktować temperaturą bo inaczej jest niesmaczny.
Plantan żółty
Żółty banan i żółty plantan |
Jest bardziej słodki i smakuje jak truskawki, to moje porównanie, ma lekko różowy kolor owocu bez skórki.
Ja zjadam na surowo.
Plantan czarny
Już prawie całkiem dojrzały |
Idealny do zrobienia lodów czy deserów wszelakich.
Plantany zawierają sporo witaminy A, C i B6 a także magnez i potas.
Aby obrać plantana ze skórki nie wystarczy tak jak banana obrać go jak małpki to robią, skórka nie chce oddzielać się od owocu.
Wystarczy wówczas pociąć go na kawałki, naciąć i zdjąć skórkę.
Plantan żółty czy czarny obiera się dużo lepiej. Plantany jedzmy na zdrowie i pieczmy je, gotujmy a także jedzmy na surowo bo zdrowe są i pyszne.
Smacznego.
2 komentarze
Bardzo interesujący artykuł. Nie wiedziałam, że plantany mają tyle właściwości. Będę szukała ich w sklepach :)
OdpowiedzUsuńJa też aż do tego artykułu, pozdrawiam i szukaj plantanów w sklepach, w Lidlu kupiłam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.