Ania napisała mi w komentarzu że nazwała by ją "wiosenna grządka", super nazwa dla tej pizzy.
Bobu nie miałam jeszcze świeżego tylko mrożony, niemniej jednak smakuje wybornie i polecam każdemu małemu, dużemu, mamie i tacie a dzieciom też zasmakuje.
Miłego świętowania drogie Mamy.
Pizza "BB" czyli bób i botwinka.
Składniki:
Ciasto: na dużą blachę z piekarnika
- 400 g mąki pszennej T 650
- 100 g mąki pszennej graham T 1850
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 15 g świeżych drożdży
- 300 ml wody
- 3 - 4 buraczki z botwinką
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżka octu balsamico
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- 200 g ugotowanego bobu
- 2 - 3 łyżki pasty ajvar
- 5 łyżek startego sera np. gouda
Przygotowanie:
- Do misy robota wsypałam mąki, dodałam pokruszone drożdże, sól, cukier, olej, wlałam wodę i wyrobiłam na średnich obrotach elastyczne ciasto, jakieś 8 minut.
- Jeśli wyrabiacie ręcznie to trzeba dłużej, 10 - 15 minut.
- Miskę skropiłam oliwą, włożyłam ciasto, nakryłam ściereczką i pozostawiłam do wyrastania na około godzinę.
- Botwinkę w całości umyłam, osuszyłam i razem z buraczkiem pokroiłam wzdłuż.
- Na patelni rozgrzałam masło, włożyłam całe buraczkowe plastry i smażyłam chwilę, jakieś 3 - 4 minuty pod przykryciem.
- Dodałam teraz ocet balsamiczny i posoliłam, oprószyłam pieprzem.
- Jeszcze dusiłam 2 - 3 minuty.
- Bób ugotowałam w osolonej wodzie, przestudziłam i obrałam ze skórek.
- Starłam ser na tarce o grubych oczkach.
- Na blaszce z wyposażenia piekarnika rozciągnęłam wyrośnięte ciasto.
- Posmarowałam pastą ajvar, posypałam 3 łyżkami sera, potem ułożyłam botwinkę w kształcie drzewa, posypałam bobem jako trawą i posypałam resztą sera.
- Piekłam pizzę w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 25 minut.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Makowy zagonek |
Zrobię z nich dżem z makowych płatków.
Podaję link do przepisu: Dżem z płatków maków.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.