wtorek, 23 maja 2017

Pesto z liści marchewki i pietruszki

Takie pesto to bogactwo witamin i mikro i makro elementów oraz mnóstwo witaminy C.
Czemu wyrzucamy natkę marchewki skoro ma ona tyle dobroci w sobie? 
No więc przestałam wyrzucać i robię pesto, jest pyszne i polecam je gorąco.
Tym razem dodałam olej sezamowy który nadaję paście głębokiego orzechowego smaku i nerkowce które nadają jej kremowej konsystencji.
Jedzmy zieleninę na zdrowie.
Pesto z liści marchewki i pietruszki.


               Składniki:

  • pęczek natki marchewki
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki nerkowców
  • ok. 100 ml oliwy z oliwek
  • sól morska do smaku
  • 1 nieduża szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki startego sera cheddar
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego


Obie natki umyłam, osuszyłam, posiekałam drobniej, włożyłam do misy blendera.
Teraz do misy blendera dodałam nerkowce, sól, pokrojoną drobniej szalotkę i pokrojone w plastry ząbki czosnku, a także starty ser.
Wszystko zmiksowałam na pastę.
Dodałam teraz oliwę po trochu aby pasta nie była za rzadka i olej sezamowy i ponownie zmiksowałam.
Przełożyłam do słoiczka i przechowuję w lodówce do 2 tygodni.
Podaję zamiast masła do kanapek a także z makaronem czy ryżem.
Jest pyszna.
Smacznego.
Przepis autorski.
                                         "Podróże małe i duże"
Świerk kłujący odmiana sina
Zobaczyłam go w Ogrodzie Botanicznym w Łodzi w maju, dwa tygodnie temu jak pięknie kwitł czerwonymi baldachami.
Świerk kłujący, świerk srebrny - gatunek drzewa z rodziny sosnowatych.
Pochodzi z Gór Skalistych z zachodniej części Ameryki Północnej.

4 komentarze

  1. w życiu by mi go głowy nie przyszło, że te liście można jeść :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skoro marchewka z nich wyrasta tzn. że są pyszne czyż nie tak?warto to wykorzystać.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger