Czemu wyrzucamy natkę marchewki skoro ma ona tyle dobroci w sobie?
No więc przestałam wyrzucać i robię pesto, jest pyszne i polecam je gorąco.
Tym razem dodałam olej sezamowy który nadaję paście głębokiego orzechowego smaku i nerkowce które nadają jej kremowej konsystencji.
Jedzmy zieleninę na zdrowie.
Pesto z liści marchewki i pietruszki.
Składniki:
- pęczek natki marchewki
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki nerkowców
- ok. 100 ml oliwy z oliwek
- sól morska do smaku
- 1 nieduża szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki startego sera cheddar
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
Obie natki umyłam, osuszyłam, posiekałam drobniej, włożyłam do misy blendera.
Teraz do misy blendera dodałam nerkowce, sól, pokrojoną drobniej szalotkę i pokrojone w plastry ząbki czosnku, a także starty ser.
Wszystko zmiksowałam na pastę.
Dodałam teraz oliwę po trochu aby pasta nie była za rzadka i olej sezamowy i ponownie zmiksowałam.
Przełożyłam do słoiczka i przechowuję w lodówce do 2 tygodni.
Podaję zamiast masła do kanapek a także z makaronem czy ryżem.
Jest pyszna.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Świerk kłujący odmiana sina |
Świerk kłujący, świerk srebrny - gatunek drzewa z rodziny sosnowatych.
Pochodzi z Gór Skalistych z zachodniej części Ameryki Północnej.
4 komentarze
Smacznie :-)
OdpowiedzUsuńTo prawda, polecam do wypróbowania.
Usuńw życiu by mi go głowy nie przyszło, że te liście można jeść :P
OdpowiedzUsuńSkoro marchewka z nich wyrasta tzn. że są pyszne czyż nie tak?warto to wykorzystać.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.