sobota, 27 maja 2017

Omlet ze szparagami i mozzarellą

FIT
U mnie dziś pyszne śniadanie, szparagi królują we wszystkich potrawach więc czemu nie w śniadaniowym omlecie.
Szparagi poznałam całkiem nie tak dawno, bo jakieś 7 lat temu, wcześniej ich nie jadłam i nawet nie miałam ochoty spróbować.
Potem całkiem przypadkiem spróbowałam i zakochałam się w tych zielonych i białych patyczkach, są znakomite.
Wolę te zielone ale krem z białych szparagów jest znakomity.
Dziś w użyciu zielone szparagi.
Szparagowy omlet z mozzarellą.


Składniki: 1 duży omlet
  • 6 jaj
  • 100 g mozzarelli
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 2 łyżki listków oregano
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 1 pęczek szparagów zielonych



Przygotowanie:
  • Szparagi odłamałam tam gdzie się same złamią, umyłam i pokroiłam w plasterki, tylko główki zostawiłam dłuższe.
  • Mozzarellę pokroiłam w kostkę.
  • Jaja wybiłam na miskę i roztrzepałam widelcem, posoliłam i oprószyłam pieprzem, dodałam pokrojoną mozzarellę i szparagi bez główek, wymieszałam.
  • Na patelni rozgrzałam masło klarowane i na gorące wylałam masę jajeczną.
  • Na wierzchu ułożyłam główki szparagów i posypałam listkami oregano.
  • Smażyłam pod przykryciem aż brzegi zaczęły odchodzić od patelni a ser się rozpuścił, jakieś 8 - 10 minut na małym ogniu.
  • Zajadałam gorący.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Narcyzy - tulipany
Ulubione kwiaty wiosny na mym stole.
Narcyzy pachną tak pięknie, w całym domu czuć ich zapach, tulipany w wazonie to klasyka gatunku.
Cieszę oczy póki jeszcze są.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger