środa, 10 maja 2017

Naleśniki przekładane porami

Dziś na stole zawitało przepyszne danie naleśnikowe, taki naleśnikowy tort.
Naleśniki bowiem przekładane są słodkimi porami, które skarmelizowane rozpływają się w ustach.
Zachęcam do zrobienia tego tortu naleśnikowego i cieszcie się pysznym smakiem dania.
Naleśniki przekładane porami.




                       Składniki: 4 porcje
                 Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej T 650
  • 2 jaja
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju 
                  Farsz:
  • 4 duże pory
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • 200 g sera żółtego np. goudy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • kiełki fasoli mun do podania


Składniki na ciasto wymieszałam na gładkie ciasto gęstości rzadkiej śmietany, odstawiłam na 20 minut.
Po tym czasie usmażyłam 8 naleśników.
Pory oczyściłam, odkroiłam ciemne liście, przekroiłam na połowę wzdłuż, wypłukałam piasek i pokroiłam w półplasterki. 
Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam na nim pokrojone pory.
Doprawiłam solą, pieprzem i sosem sojowym, dusiłam do momentu aż pory stały się mięciutkie, dodałam lubczyk.
Ser żółty pokroiłam w cienkie plasterki.
Na blaszce do pieczenia ułożyłam papier pergaminowy, ułożyłam pierwszy naleśnik,
nałożyłam porcje porów, ułożyłam plasterki sera, przykryłam następnym naleśnikiem
i tak do wyczerpania produktów.

Ostatni naleśnik na górze przykryłam tylko serem.
Wstawiłam blaszkę z tortem do piekarnika nagrzanego do 180 C z opcją grzania góra/dół na 30 minut.
Kroiłam jak tort na ćwiartki, podałam z kiełkami fasoli mung.


Smacznego.
Przepis z archiwum.
                                   "Podróże małe i duże" 
Letnie kwiaty - begonia bulwiasta

1 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger