Czasami je robię jak mam ochotę na coś słodkiego a nic pod ręką nie ma, tak było i tym razem.
Zachrupało pod zębem i deser zajadał się ze smakiem, polecam.
Ekspresowe faworki.
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego - 300 g
- 1 jajo
- cukier puder do posypania
- Ciasto francuskie wyjęłam z lodówki, rozwinęłam na blacie, lekko rozwałkowałam i radełkiem pocięłam tak jak kroi się faworki.
- Nacięłam każdy kawałek w środku aby można było przepleść jeden koniec przez drugi i ułożyłam faworki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Posmarowałam je roztrzepanym jajem.
- Piekłam faworki w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 25 minut aż się zrumieniły.
- Po upieczeniu i wystudzeniu posypałam cukrem pudrem.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Tunezyjskie daktyle |
2 komentarze
Smacznie wygląda! ;-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.