niedziela, 28 maja 2017

Makaronowe wstążki, warzywa i krewetki w sosie piwnym

Dziś mam dla Was danie szybkie i bardzo pyszne.
Makaron gotuje się kilka minut, krewetki smaży około 3 minut z jednej strony a warzywa zmiękną w trakcie gotowania makaronu.
Zatem nie zastanawiać się za długo radzę tylko popróbować zrobić ten pyszny obiad.
Makaronowe wstążki, warzywa i krewetki w sosie piwnym.


                   Składniki:

  • 250 g makaronu falowane wstążki
  • 270 g surowych krewetek czerwonych argentyńskich
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 biała papryka
  • 1 papryka czerwona palermo
  • 1/2 papryczki chili
  • 2 - 3 łyżki sosu guinness sauce
  • sól himalajska
  • pieprz czarny
  • olej do smażenia
  • masło klarowane do smażenia
  • świeże listki mięty do posypania


Krewetki obrałam, oczyściłam z jelitek i zdjęłam pancerzyki, zostawiłam ogonki.
Podsmażyłam krewetki na maśle klarowanym 3 - 4 minuty z każdej strony.
Czosnek pokroiłam w kosteczkę a selera w plasterki.
Obie papryki obrałam i pokroiłam w paseczki, chili posiekałam.
Na oleju podsmażyłam czosnek i warzywa jakieś 2 minuty, wlałam sos, dodałam sól i pieprz i dusiłam 8 minut.
Makaron ugotowałam al'dente.
Podałam makaron z warzywami, krewetkami, posypane posiekaną miętą.

Smacznego.
Przepis autorski.
                                      "Podróże małe i duże"
Czarna Konecka
Malownicze zaułki i wysepki na rzece Czarna Konecka spotkałam nad Zalewem w Sielpi Wielkiej.
Urocze miejsce do łowienia ryb i odpoczynku z dziećmi.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger