Makaron gotuje się kilka minut, krewetki smaży około 3 minut z jednej strony a warzywa zmiękną w trakcie gotowania makaronu.
Zatem nie zastanawiać się za długo radzę tylko popróbować zrobić ten pyszny obiad.
Makaronowe wstążki, warzywa i krewetki w sosie piwnym.
Składniki:
- 250 g makaronu falowane wstążki
- 270 g surowych krewetek czerwonych argentyńskich
- 2 ząbki czosnku
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 biała papryka
- 1 papryka czerwona palermo
- 1/2 papryczki chili
- 2 - 3 łyżki sosu guinness sauce
- sól himalajska
- pieprz czarny
- olej do smażenia
- masło klarowane do smażenia
- świeże listki mięty do posypania
Krewetki obrałam, oczyściłam z jelitek i zdjęłam pancerzyki, zostawiłam ogonki.
Podsmażyłam krewetki na maśle klarowanym 3 - 4 minuty z każdej strony.
Czosnek pokroiłam w kosteczkę a selera w plasterki.
Obie papryki obrałam i pokroiłam w paseczki, chili posiekałam.
Na oleju podsmażyłam czosnek i warzywa jakieś 2 minuty, wlałam sos, dodałam sól i pieprz i dusiłam 8 minut.
Makaron ugotowałam al'dente.
Podałam makaron z warzywami, krewetkami, posypane posiekaną miętą.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Czarna Konecka |
Urocze miejsce do łowienia ryb i odpoczynku z dziećmi.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.