Zrobiłam, zjedliśmy i jesteśmy w nich zakochani, są pyszne.
Polecam serdecznie każdemu mięsożernemu a weganom i wegetarianom w szczególności.
Są mięciutkie i delikatne, wyraziste w smaku.
Kotlety z kaszy jaglanej i kalafiora.
Składniki: 8 porcji
- 1 szklanka kaszy jaglanej suchej
- 2 i 1/2 szklanki wody
- 1 mały kalafior
- 3 nieduże cebule
- 1 spory pęczek natki pietruszki
- 1 i 1/2 łyżki - 2 łyżek curry łagodnego
- 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 2/3 szklanki płatków ryżowych
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka tartego korzenia imbiru
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1 łyżeczka pieprzu kolorowego
- olej do smażenia
- bułka tarta do obtoczenia kotletów
Przygotowanie kotletów:
- Cebulę obrałam i drobno posiekałam.
- Kalafiora starłam na tarce o drobnych oczkach wraz z łodygą.
- Na patelni rozgrzałam olej - kilka łyżek i podsmażyłam najpierw cebulę a potem włożyłam kalafiora i smażyłam jakieś 5 - 6 minut, pozostawiłam do przestygnięcia.
- Kaszę jaglaną przepłukałam wrzącą wodą na sicie, potem chwilę płukałam pod bieżącą wodą i wsypałam do garnka, zalałam 2,5 szklankami wody, dodałam szczyptę soli i gotowałam 20 minut, wyłączyłam ogień i pozostawiłam jeszcze na 5 minut.
- Ostudzoną kaszę, usmażonego przestudzonego kalafiora połączyłam z płatkami ryżowymi oraz solą, pieprzem, curry, imbirem i mąką.
- Dodałam także posiekaną natkę pietruszki.
- Wyrobiłam rękami na jednolitą masę.
- Z masy formowałam kotlety, obtaczałam je w bułce tartej i smażyłam na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Zachód słońca nad Zalewem w Sielpi |
4 komentarze
Na pewno wykorzystam ten przepis :)
OdpowiedzUsuńSielpia...kiedys spedzaliśmy tam kazde wolne letnie dni.
Mieszkam W Drzewicy, około 40 km
Polecam gorąco, a Sielpia mnie urzekła. Blisko miałaś, pozdrawiam.
UsuńOd dzisiaj moje ulubione kotlety bez dodatku mięsa:) Super przepis...
OdpowiedzUsuńCiesze się Alu że przypadły Ci do gustu.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.