niedziela, 7 maja 2017

Kotlety mielone z serem halloumi

Proponuje dziś inną wersję tradycyjnych kotletów mielonych bo z serem halloumi.
Kotlety dzięki dodatkowi sera są puszyste i wyraziste w smaku.
Idealne z surówką czy z ziemniakami.
Dodatkiem podnoszącym walory smakowe jest tu skórka otarta z limonki, która nadaje kotletom posmak Dalekiego Wschodu.
Takie kotlety smakują wybornie jako burgery do bułki a wtedy śniadanie w pracy czy w  szkole gotowe.
Polecam do wypróbowania. 
Kotlety mielone z serem halloumi.


                 Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 75 g startego sera halloumi 
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • 2 łyżki posiekanej kolendry 
  • 1 jajo
  • sól morska 
  • pieprz czarny świeżo mielony 
  • skórka otarta z limonki
  • 1 posiekana dymka
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów
  •  olej do smażenia

Do miski włożyłam zmielone mięso, dodałam posiekane zioła, sól, pieprz, jajo oraz starty na tarce o drobnych oczkach ser oraz skórkę otartą z limonki.
Wszystko dokładnie wymieszałam rękoma do połączenia składników.
Wyrobiona masę wstawiłam na godzinę do lodówki.
Wilgotnymi dłońmi formowałam kotlety, obtaczałam w bułce tartej i smażyłam je na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Smacznego.
Przepis autorski.
                                   "Podróże małe i duże"
O zachodzie słońca nad zalewem w Sielpi

1 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger