Kotlety dzięki dodatkowi sera są puszyste i wyraziste w smaku.
Idealne z surówką czy z ziemniakami.
Dodatkiem podnoszącym walory smakowe jest tu skórka otarta z limonki, która nadaje kotletom posmak Dalekiego Wschodu.
Takie kotlety smakują wybornie jako burgery do bułki a wtedy śniadanie w pracy czy w szkole gotowe.
Polecam do wypróbowania.
Kotlety mielone z serem halloumi.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 75 g startego sera halloumi
- 1 pęczek szczypiorku
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 1 jajo
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- skórka otarta z limonki
- 1 posiekana dymka
- bułka tarta do obtoczenia kotletów
- olej do smażenia
Do miski włożyłam zmielone mięso, dodałam posiekane zioła, sól, pieprz, jajo oraz starty na tarce o drobnych oczkach ser oraz skórkę otartą z limonki.
Wszystko dokładnie wymieszałam rękoma do połączenia składników.
Wyrobiona masę wstawiłam na godzinę do lodówki.
Wilgotnymi dłońmi formowałam kotlety, obtaczałam w bułce tartej i smażyłam je na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
O zachodzie słońca nad zalewem w Sielpi |
1 komentarze
wspaniałe kotleciki :)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.