Robi się go błyskawicznie a potem tylko musi zastygnąć w lodówce i deser gotowy.
Miałam mrożone owoce które przyspieszyły zastyganie ciasta.
Użyjcie owoców jakie macie i lubicie
Polecam gorąco, zróbcie i delektujcie się.
Kolorowy maślankowiec na zimno.
Składniki: forma keksowa rozpinana 30 x 12 cm
Spód:
- 100 g pełnoziarnistych herbatników
- 1 łyżeczka cynamonu
- 70 g roztopionego masła
- 500 ml maślanki truskawkowej
- 150 g serka homogenizowanego waniliowego
- 50 g cukru trzcinowego
- 6 łyżeczek żelatyny
- 250 g wiśni - miałam mrożone
- 150 g mango - miałam mrożone
- garść suszonych śliwek wcześniej moczonych w wodzie przez 30 minut
- galaretka truskawkowa
Dodałam do nich cynamon i stopione masło, wymieszałam i włożyłam na dno formy lekko ugniatając, wstawiłam formę do lodówki.
Maślankę wymieszałam z serkiem i cukrem.
Żelatynę zalałam wodą i odstawiłam aby napęczniała, potem lekko podgrzałam aby się rozpuściła, wymieszałam z masą maślankową, dodałam mrożone owoce i osączone śliwki i szybko wymieszałam.
Masę przełożyłam na spód ciasteczkowy, wyrównałam wierzch i wstawiłam do lodówki.
Galaretkę rozpuściłam w 500 ml wrzącej wody i wystudziłam.
Wystudzoną galaretką polałam ciasto i ponownie wstawiłam do lodówki do stężenia.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Jesienny bukiet |
4 komentarze
Smacznie wygląda! ;-)
OdpowiedzUsuńDziękuję, polecam zrobić i delektować pysznym smakiem.
UsuńBardzo interesując, bo lekki deserek.....
OdpowiedzUsuńLekki i pyszny, polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.